Zonnecollectoren voor het leveren van duurzaam water

Zonnecollector is een verzamelnaam voor alle apparaten waarin warme wordt gewonnen door het omzetten van zonlicht. Deze warmte kan vervolgens onmiddellijk gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of (kraan)water. Meestal wordt hiermee een groot deel van de warmtebehoefte voorzien. Aangezien de zon niet constant schijnt, lukt het meestal niet om aan de volledige vraag te voldoen. In de meeste gevallen is een combinatie met een ander warmteleverend systeem nodig. Toch zijn zonnecollectoren echt de moeite waard. U bespaart een groot deel van uw energiekosten, wat zonnecollectoren relatief gezien goedkoop maakt.

De werking van zonnecollectoren

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte. De opslag van de verworven energie is gebaseerd op straling. Wanneer het bewolkt is, wordt er dus nog steeds warmte gewonnen. Er bestaan verschillende soorten zonnecollectoren. De meest voorkomende zijn de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuis collector. Vraag hulp aan uw leverancier voor meer informatie en voor het maken van deze beslissing.

Het plaatsen van zonnecollectoren

Het is aangeraden om uw zonnecollectoren te laten installeren door professionele vaklui. Zij zullen zorgen voor een veilige en goed functionerende installatie. In de meeste gevallen is een (omgevings)vergunning niet verplicht. In geval van twijfel neemt u contact op met uw gemeente over de voorwaarden. Bij het plaatsen van collectoren gelden er ook bepaalde regels. Vraag hieromtrent advies aan uw installateur of leverancier.

Bent u overtuigd en wilt u graag zonnecollectoren op uw dak? Via Zonnepanelenvergelijker.be kan u snel, eenvoudig en gratis verschillende offertes aanvragen bij aangesloten leverancier in uw buurt.